Valikko

Vetokoukun asennus jälkikäteen, helposti tehty

Vetokoukun asennus ei ole mitenkään vaikeaa ja jo vähäisillä käytännön taidoilla saat sen helposti itse asennettua. Jolla kerran on autossaan ollut vetokoukku, haluaa aina tämän käytännöllisen lisävarusteen autoonsa. Vetokoukulla autolle saadaan kuitenkin korimuodosta riippumatta uusia käyttömahdollisuuksia: Vetokoukun asentamisen jälkeen voit liikuttaa kaikentyyppisiä perävaunuja ja kuljettaa polkupyöriä käytännöllisillä, vetokoukkuun asennettavilla polkupyörätelineillä.

Seuraavalla tavalla onnistut vetokoukun asennuksessa

Tutustu ensin toimitettuihin osiin: Vetokoukku koostuu sen mekaanisista osista ja autokohtaisesta sähkösarjasta, jota tarvitaan perävaunun valojen ohjaukseen. Ennen vetokoukun asennuksen aloittamista on ensin otettava tarvittavat työkalut valmiiksi. Tietyt työkalut pitää mahdollisesti lainata kaverilta.

Vetokoukun asennus 1
Vetokoukun asennus 2
Vetokoukun asennus 3

1. Muutaman päivän kuluttua vetokoukku toimitetaan DHL:n, UPS tai GLS toimesta.
2. Uusi vetokoukku johtojen, pistorasian, pienosien ja asennusohjeen kanssa.
3. Hopeinen muovipeitelevy pitää poistaa ja korvata myöhemmin, vetokoukun aukolla varustetulla, uudella peitelevyllä.

Näitä tarvitset: erilaisia ruuviavaimia ja räikkäväännin; turvallisuussyistä runkoruuviliitoksiin pitäisi lisäksi käyttää momenttiavainta oikean kiristystiukkuuden varmistamiseksi. Lisäksi tarvitse metalliporanterällä varustetun porakoneen ja teräsharjalaikan (vaihtoehtoisesti tukeva kaavin) ja alustasuojasuihkepullon. Liikuteltava tunkki riittää hyvin, jos nostolavaa ei ole käytettävissä. Sähkötöihin tarvitset vielä muutamia pieniä ruuvimeisseleitä, juotoskolvin ja eristysnauhaa. Irrota ennen aloitusta akun miinusnapa, jotta oikosulut vältetään. Jos sinulla ei ole mitään kokemusta auton sähkölaitteista, on parempi antaa sähköasennuksien tekeminen kokeneelle kaverille tai korjaamolle.

Vetokoukun asennus 4
Vetokoukun asennus 5
Vetokoukun asennus 6

4. Toimi varovasti irrottaessasi takahelmaa pyöräkotelossa, muuten muovitulpat murtuvat.
5. Kun kaikki ruuvit on irrotettu, pitää vielä irrottaa alemman takavalon pistoke.
6. Nyt takapuskuri voidaan poistaa.

Mekaaniset työt eivät ole ylitsepääsemättömiä kokemattomillekaan. Myös ammattilaistenkin pitää toimia tarkasti asennusohjeen mukaisesti, koska auton mallista riippuen jälkiasennustyöt eroavat tärkeiden yksityiskohtien osalta. Kaiken huomioiva asentaja voi jo runsaan tunnin jälkeen olla valmiina kuulaosan asennuksen suhteen. Ramederin tarjoamat korkealuokkaiset merkkituotteet ovat varustettu niin sanotulla EU-tyyppihyväksynnällä EC94/20. Se on eräänlainen Eurooppalainen vetokoukkujen käyttölupa ja siksi katsastusta ei tarvita.

Vetokoukun asennus 7
Vetokoukun asennus 8
Vetokoukun asennus 9

7. Vetokoukulla korvataan BMW:n alkuperäinen poikittaispalkki.
8. Vetokoukku ruuvataan oikealta ja vasemmalta puolelta kiinni olemassa oleviin tukeviin pultteihin.
9. Johto liitetään tavaratilassa auton elektroniikkaan.

Vetokoukun asennuksen voi antaa asiantuntijan tarkastettavaksi. Tällöin asennuksen tehnyt harrastelija saa tietää, onko asennus tehty oikein. Vielä yksi vinkki perävaunujen käyttöön: Oman turvallisuuden vuoksi on noudatettava suurinta sallittua 80 km/h:n nopeutta perävaunuja vedettäessä. Lisäksi on ehdottomasti noudatettava suurinta sallittua vetomassaa ja aisapainoa. Aisapainon voi määrittää itse henkilövaakaa käyttämällä.

Vetokoukun asennus 10
Vetokoukun asennus 11
Vetokoukun asennus 12

10. Nyt mukana toimitettu pistorasia ruuvataan paikalleen.
11. Tarrassa näytetään irrotettavan vetokoukun käsittely.
12. Jälkiasennetulla vetokoukulla varustetulla BMW X6:lla saadaan vetää enintään 3,5 tonnin perävaunua.

Käytännössä usein tehdyn ja helposti virheellisen tuloksen antavan tukipyörältä tehdyn punnituksen sijasta aisapaino punnitaan kytkentäkidalta. Tällöin perävaunua tuetaan tukevalla puuparrulla tai putkella, joka sijoitetaan suoraan vaa´an päälle. Arvon ollessa liian suuri, usein riittää kun perävaunun kuormaa siirretään taaksepäin.

Vetokoukun asennus 13
Vetokoukun asennus 14
Vetokoukun asennus 15

13. Peitelevyllä peitetään irrotettavan kuulaosan kiinnityspaikka.
14. Peitelevy poistetaan ja kuulaosa asetetaan alapuolelta vetokoukun kiinnityspaikkaan.
15. Ramederilla on kiinteiden ja irrotettavien vetokoukkujen lisäksi tuotevalikoimassaan myös useita kattobokseja ja polkupyörätelineitä.

Kuka nämä vinkit huomioi, ei kohtaa ongelmia jälkiasentamisessa tai vetokoukun käytössä. Heräsikö kiinnostuksesi? Kuten näemme, vetokoukun asentaminen jälkikäteen on nykyään suhteellisen helppoa.